Dit recept is uit restjes geboren. Twee dagen geleden
hebben we pizza gegeten en we hadden nog deeg over. Het is natuurlijk zonde om
deeg weg te gooien en wanneer je het strak in een plastic zakje verpakt en in
de koelkast bewaard kun je het makkelijk een dag of drie bewaren. Haal het
vervolgens uit de koelkast en uit het plastic zakje, kneed kort door en laat
afgedekt weer op kamertemperatuur komen. Behalve pizzadeeg had onze koelkast
nog een restje mozzarella en blauwe kaas in de aanbieding. Op de fruitschaal
lag nog een peer en walnoten hebben we, dankzij de walnootbomen van mijn
ouders, altijd in huis. Toch altijd leuk, wanneer je met bijna niets weer iets
lekkers kunt maken!
Pizza met peer,
roquefort en walnoten
Ingrediënten voor 4 kleine pizzaatjes, voor 2-3 personen
125g 00-bloem of anders patentbloem
½ zakje gist (van 7g)
1 el olijfolie
¼ tl zout
1 peer, geschild en in schijfjes
1 bol mozzarella, in dunne plakjes
Stuk roquefort, circa 200g
Handje walnoten, grof gehakt.
Meng de bloem met zout en gist (laat de gist liever niet
teveel in direct contact komen met het zout, hierdoor slaat de gist dood) en
meng er vervolgens de olijfolie en circa 60ml water door. Kneed het circa 10
minuten goed door, tot je een zacht en elastisch deeg hebt. Leg het deeg in een
kom, dek af met een theedoek en zet op een warme plek in huis. Laat het deeg in
1-1½ uur in volume verdubbelen. Verhit in de tussentijd de oven voor op de
hoogste stand (bij mij 250 graden, maar liever nog hoger). Als je een
pizzasteen hebt, verwarm deze dan zeker een uur mee voor in de oven.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Druk de lucht uit het deel en vorm er 4 bolletjes van.
Rol een balletje deeg, op een met bloem of semola bestuift werkblad, uit tot een dunne bodem. Bekleed de bodem met
een kwart van beide kazen en de plakjes peer. Bak de pizza in 5-6 minuten gaar
en krokant. Haal de pizza uit de oven en bestrooi met walnoten en serveer. De
pizza is het lekkerste wanneer deze net uit de oven komt. Eet de pizza dus
eerst op, voordat je aan de volgende begint.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten