Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 11 december 2013

Pizza met peer, roquefort en walnoten

Dit recept is uit restjes geboren. Twee dagen geleden hebben we pizza gegeten en we hadden nog deeg over. Het is natuurlijk zonde om deeg weg te gooien en wanneer je het strak in een plastic zakje verpakt en in de koelkast bewaard kun je het makkelijk een dag of drie bewaren. Haal het vervolgens uit de koelkast en uit het plastic zakje, kneed kort door en laat afgedekt weer op kamertemperatuur komen. Behalve pizzadeeg had onze koelkast nog een restje mozzarella en blauwe kaas in de aanbieding. Op de fruitschaal lag nog een peer en walnoten hebben we, dankzij de walnootbomen van mijn ouders, altijd in huis. Toch altijd leuk, wanneer je met bijna niets weer iets lekkers kunt maken!
 
Pizza met peer, roquefort en walnoten
Ingrediënten voor 4 kleine pizzaatjes, voor 2-3 personen
125g 00-bloem of anders patentbloem
½ zakje gist (van 7g)
1 el olijfolie
¼ tl zout
1 peer, geschild en in schijfjes
1 bol mozzarella, in dunne plakjes
Stuk roquefort, circa 200g
Handje walnoten, grof gehakt.

Meng de bloem met zout en gist (laat de gist liever niet teveel in direct contact komen met het zout, hierdoor slaat de gist dood) en meng er vervolgens de olijfolie en circa 60ml water door. Kneed het circa 10 minuten goed door, tot je een zacht en elastisch deeg hebt. Leg het deeg in een kom, dek af met een theedoek en zet op een warme plek in huis. Laat het deeg in 1-1½ uur in volume verdubbelen. Verhit in de tussentijd de oven voor op de hoogste stand (bij mij 250 graden, maar liever nog hoger). Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan zeker een uur mee voor in de oven.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Druk de lucht uit het deel en vorm er 4 bolletjes van. Rol een balletje deeg, op een met bloem of semola bestuift werkblad,  uit tot een dunne bodem. Bekleed de bodem met een kwart van beide kazen en de plakjes peer. Bak de pizza in 5-6 minuten gaar en krokant. Haal de pizza uit de oven en bestrooi met walnoten en serveer. De pizza is het lekkerste wanneer deze net uit de oven komt. Eet de pizza dus eerst op, voordat je aan de volgende begint.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten