Nou het duurde even, maar ik ben alle potten met zelfgemaakte
appelmoes eindelijk kwijt! Na iedereen met sinterklaas een pot cadeau te hebben
gedaan, was het einde nog niet echt in zicht. Dus heb ik vervolgens iedereen
die ik tegenkwam maar (gevraagd en ongevraagd) een potje toegestopt. Zo, dat
ruimt lekker op. Dat gaf in de keuken
weer ruimte om nieuwe receptjes te proberen. Mocht je nog steeds geen
inspiratie voor de feestdagen hebben (voor mij volstrekt onbegrijpelijk
natuurlijk, voor mij begint het nadenken over kerstrecepten al maanden van
tevoren), dan is dit misschien wel een leuk ideetje. Het is een recept van een
van mijn helden, Onno Kleyn (www.onnokleyn.nl, sowieso een aanrader om
regelmatig te checken voor inspiratie). Wij zijn niet zo’n grote eters
en voor ons waren de porties wat aan de ruime kant, maar doorsnee carnivoor zal
daar waarschijnlijk weer anders over denken. En voor degene die nog nooit
fazant op heeft of (denkt) niet van (te) wild houden, de smaak van fazant is
vrij zacht en veel toegankelijker dan veel andere soorten wild. Gewoon proberen
dus (met kerst of in januari voor een romantisch diner voor twee).
Fazant met
eigen jus
Voor 4 personen:
2 fazanten
1 sjalot, fijngesneden
1 worteltje, fijngesneden
½ stengel bleekselderij, fijngesneden
1 teen knoflook, geplet
4 eetlepels roomboter
1 blad laurier
1 takje tijm
4 dl vloeibare wildfond
Laat de poelier de filets en de bouten van de fazanten
afhalen en de karkassen in grote stukken hakken, of doe het zelf.
Bak de fazantenbouten aan in 2 eetlepels boter, op
halfhoog vuur, tot ze kleuren. Haal uit de pan en fruit in het vet de sjalotten,
wortel, selderij en knoflook tot ook die kleuren. Doe de bouten weer in de pan,
met de stukken karkas, laurier, tijm en de fond, sluit de pan en laat op je
allerlaagste pit, liefst met een verdeelplaatje, 1 uur trekken. Haal de bouten
eruit, bestrooi ze met zout en houd even apart. Zeef het vocht en laat het
zonder deksel rustig inkoken tot ongeveer een derde.
Haal de fazantenfilets een kwartier tevoren uit de
koelkast en zout ze. Warm de bouten heel zachtjes in de jus.
Verhit 1 eetlepel boter en de olie in een koekenpannetje
en bak op halfhoog vuur de filets 3 minuten aan elke kant. Pak ze in
aluminiumfolie. Schenk de resterende wijn in de koekenpan, zet het vuur hoog en
roer goed. Schenk er de jus bij. Draai het vuur uit en klop de laatste eetlepel
boter door de jus.
Onno kleyn serveert het met Elzasser zuurkool (zie www.onnokleyn.nl), ik vind het lekkerder met een
zuurkoolstamppotje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten