Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 3 maart 2013

Vietnamese lamschenkel met zoete aardappel

Comfort food, geschikt voor winterse, maar zeker ook voor zomerse dagen. Dus wat het weer de komende dagen ook gaat doen, dit receptje kan altijd. Het is een mooie ballans van smaken; zoet, zuur, zout en een beetje umami. Daarnaast is het behoorlijk pittig, dus zorg voor een verkoelend drankje om het vuur in de mond mee te blussen.
Ook dit recept is, met enkele kleine aanpassingen, afkomstig van de site van Good Food.

Vietnamese lamschenkel met zoete aardappel (Good Food)
Ingrediënten 4 personen
2 el zonnebloemolie
4 lamschenkels
2 uien, in halve ringen
2 el fijngesneden gember
3 knoflooktenen, fijngesneden
2 rode pepers, ontpit, de helft fijngesneden, andere helft in dunne plakjes
1 el bruine suiker
3 steranijs
2 stengels citroengras, gekneusd
1,2l lam/kippenbouillon
1½ el tomatenpuree
3-4 zoete aardappelen, geschild en in grote blokken
2 el vissaus
Sap van 2 limoenen
Bosje munt, blaadjes grof gesneden
Bos koriander, blaadjes grof gesneden

Verwarm de oven voor op 140 graden. Verhit de zonnebloemolie in een stoofpan. Kruid de schenkels met peper en zout en braad ze in de pan (in delen) rondom bruin. Haal de schenkels uit de pan. Voeg de uien toe en fruit kort aan. Voeg gember, knoflook en fijngesneden rode peper toe. Verlaag het vuur en bak een minuutje mee. Voeg tomatenpuree toe en bak tot de puree begint te geuren. Voeg de lamschenkels weer toe, gevolgd door de suiker, steranijs, citroengras en bouillon. Breng aan de kook.
Doe de deksel op de pan en zet in de oven. Voeg na anderhalf uur de aardappelen toe en kook nog circa 1 uur, of totdat de aardappelen gaar zijn, het vlees zacht is en bijna van het bot valt. Roer de vissaus, limoensap en naar smaak eventueel nog wat suiker door de saus. Bestrooi met munt, koriander en plakjes chilipeper. Serveer met rijst en een fris biertje.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten