Ik heb een vriezer met 4 laden. Voor een huishouden van 2
personen zou je denken dat je hier een heel eind mee komt. Onze vriezer zit
echter altijd tjokvol (met brood, fruit voor jam, left-overs, rollen
koekjesdeeg, soep etc. etc.) Ik ben dan ook zeer huiverig voor de dag dat de
stroom een keer voor vele uren uitvalt en ik alles weg kan gooien of de keer
dat ik terugkom van vakantie en ik bij binnenkomst wordt verwelkomt door een
geur van verrotting en bederf en de vriezer het begeven blijkt te hebben. Maar
dit terzijde…
Iets wat er, ondanks dat hij al tjokvol zit, echter
altijd nog wel bij gepropt kan worden èn zich bovendien erg goed in laat vriezen,
zijn eiwitten. Dat komt goed uit, want het komt nogal eens voor dat je in een
recept enkel eigeel nodig hebt. Eiwit weggooien is natuurlijk zonde, maar ze
zijn niet zo lang houdbaar en je hebt ook niet altijd zin om er direct iets mee
te maken. Invriezen dus en of gebruiken voor het volgende recept. Dit recept is
gebaseerd op een receptje van Nigella, alleen had ik geen wijnsteenzuur en
gemalen amandelen in huis. Ook zonder deze ingrediënten krijg je een prima
resultaat.
Kokosmakronen
Ingrediënten:
2 (ontdooide) eiwitten
100g kristalsuiker
250g geraspte kokos
1 tl vanille-extract
Mespunt zout
Warm de oven voor op 170 graden.
Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg beetje voor
beetje de suiker toe, tot alle suiker is opgenomen en die pieken glanzend omhoog
blijven staan. Spatel er de kokos, vanille en het zout door. Het mengsel is nu
lekker kleverig en vrij stevig. Voeg
niet alle kokos in één keer toe, afhankelijk van de grootte van je eiwitten heb
je wellicht minder kokos nodig.
Maak hoopjes, van circa 4 cm in diameter, op een met
bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze circa 15 minuten, of tot de kokosmakronen net
goudkleurig zijn.
En voor de snelle en ongeduldige kok; je krijgt ook een
lekker, maar net wat minder luchtig resultaat wanneer je de eiwitten niet klopt
en alles direct met elkaar mengt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten