Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 22 augustus 2012

(huis/camping) gerookte zalm

We zijn anderhalve week onderweg, maar we hebben al zoveel gezien en gedaan! Het voelt alsof we al veel langer van huis zijn. De Pyreneeën zijn echt prachtig en veel afwisselender dan ik had gedacht.  En de fietsen zijn dit jaar zeker niet voor niets meegegaan. De Col du Tourmalet laten we dan weliswaar voor wat hij is, maar we hebben (aangemoedigd door mensenhoge zonnebloemen met hun stralende lach) erg mooi en soms toch ook pittig gefietst. Dat fietsen maakt hongerig en dat komt goed uit! Want qua eten komen wij ook op vakantie natuurlijk niets tekort!
Een aantal klassiekertjes (oa. coq au vin en artisjokken) hebben de revue reeds weer gepasseerd en waar het kan, wordt de barbecue aangewakkerd. Vandaag op de barbecue (huis/camping) gerookte zalm.
Laat je er niet door afschrikken door het zelf roken. Er zijn weinig recepten zo eenvoudig als deze. De enige vereisten zijn een barbecue met deksel en houtsnippers (te koop bij diverse kookwinkels en tuincentra).

Gerookte zalmfilet
Ingrediënten voor 2 personen
2 (dikke) stukken zalmfilet met huid (ca. 200g/st)
Handje houtschilfers
Visrooster of stukje aluminiumfolie
Barbecue met deksel

Steek de barbecue aan en laat de kolen in circa 45 minuten goed heet worden. Week ondertussen de houtsnippers in een bakje water.
Bestrooi de zalm met zout en peper en klem in het visrooster of leg met de velkant op (een zo klein mogelijk stukje) aluminiumfolie.
Strooi de houtsnippers op de hete kolen en laat de vis circa 7 minuten (met de deksel op de barbecue, gaten in deksel open) roken.
Lekker met bijvoorbeeld veldsla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten