Maak eens een keer wat anders, maak eens een keer
everzwijn met bockbier! Een lekker stoofpotje, waarvan de smaken mooi in balans
zijn (bittertje van het bockbier, zoet van de koekkruiden en pittig van de
mosterd). Voor het Everzwijn moet je wellicht even omfietsen naar de poelier of
slager (en als je daar dan toch bent, koop hier dan ook gelijk het stuk spek en
koop niet van die waterige blokjes van de supermarkt), maar het recept zelf is
eigenlijk een fluitje van een cent. En laat je door het everzwijn niet
afschrikken. Everzwijn is weliswaar wild, maar de wildsmaak is niet zo sterk als
bij veel ander wild. Het is een recept van Marcus Huibers.
Everzwijn met
bockbier
Ingrediënten voor 4 personen
750g zwijnenbout, in grote stukken
1 el koekkruiden
100g licht gerookt spek, in grote dobbelstenen
1-2 uien, in ringen
3 tenen knoflook, fijngehakt
½ el jeneverbessen, fijngestampt in de vijzel
2 laurierblaadjes
2dl wildfond
2,5 dl bockbier
1½ el mosterd
2 plakken peperkoek
Verwarm de oven voor op 125 graden. Bak de spekblokjes
enkele minuten op halfhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak enkele
minuten mee. Haal het spekmengsel uit de pan. Braad vervolgens het vlees aan en bestrooi met de koekkruiden
en jeneverbessen. Voeg het spekmengsel, laurier, fond en bockbier toe. Breng
het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet tweeënhalf of iets
langer in de oven. Roer af en toe.
Maak de stoverij af met mosterd en bind de saus met peperkoek,
die vanzelf oplost.
Volgens het recept serveer je het met een stamppotje,
maar ik vind het lekkerder met goed stokbrood en wittekoolsalade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten