Erg appetijtelijk ziet onderstaand recept er misschien
niet uit, maar lekker dat het is! Hachee vind ik van alle stoofgerechten misschien
wel het aller-lekkerste. Daarnaast is het ook nog erg eenvoudig, goedkoop en
laat het zich uitstekend invriezen (handig als je regelmatig avonddienst hebt).
Ik heb het waarschijnlijk al vaker gezegd, maar bezuinig niet op het vlees. Dit
recept kan eigenlijk niet mislukken, behalve wanneer je “slecht” vlees koopt.
Mooi stoofvlees wordt, wanneer je het op laag vuur bereid, héérlijk zacht. Slecht
vlees niet. Daar kun je nog zoveel liefde instoppen, lekker en smeltend op de
tong zal het niet worden. Dus volg mijn advies en ga naar de (bio)slager. Kies mooi doorregen riblappen (en niet te
mager, een beetje vet geeft smaak en maakt het vlees zachter).
Het recept heb ik van mijn moeder en die heeft het
waarschijnlijk weer uit een of ander oud kookboekje. Serveer het met rijst en
rodekoolsalade en je maaltijd is compleet.
Hachee
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram doorregen riblappen
80 gram boter
3 grote uien, in halve ringen
40 gram bloem
2 laurierblaadjes
Enkele geplette peperkorrels
2 kruidnagels
tl suiker
¾ l bouillon
3 el azijn
Snijd het vlees in grote dobbelstenen en kruid met zout
en peper. Verhit de boter en fruit daarin de uien en het vlees (in delen)
lichtbruin. Strooi de bloem er over, roer enkele malen goed door en laat even
verder fruiten tot ook de bloem licht gekleurd is. Voeg de kruiderij, suiker, bouillon
en azijn toe en laat het vlees in een goed afgesloten pan, op je allerlaagste vuur
(en bij voorkeur op een sudderplaatje) in ongeveer anderhalf uur gaar stoven.
Je kunt de hachee ook uitstekend een dag van te voren
maken. Op de dag zelf hoef je het dan alleen nog even op te warmen, ideaal na
een lange dag werken. (Wij eten dit dan ook bijna altijd op een maandag.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten