Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

zondag 17 november 2013

Hachee

Erg appetijtelijk ziet onderstaand recept er misschien niet uit, maar lekker dat het is! Hachee vind ik van alle stoofgerechten misschien wel het aller-lekkerste. Daarnaast is het ook nog erg eenvoudig, goedkoop en laat het zich uitstekend invriezen (handig als je regelmatig avonddienst hebt). Ik heb het waarschijnlijk al vaker gezegd, maar bezuinig niet op het vlees. Dit recept kan eigenlijk niet mislukken, behalve wanneer je “slecht” vlees koopt. Mooi stoofvlees wordt, wanneer je het op laag vuur bereid, héérlijk zacht. Slecht vlees niet. Daar kun je nog zoveel liefde instoppen, lekker en smeltend op de tong zal het niet worden. Dus volg mijn advies en ga naar de (bio)slager.  Kies mooi doorregen riblappen (en niet te mager, een beetje vet geeft smaak en maakt het vlees zachter).
Het recept heb ik van mijn moeder en die heeft het waarschijnlijk weer uit een of ander oud kookboekje. Serveer het met rijst en rodekoolsalade en je maaltijd is compleet.
 
Hachee
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram doorregen riblappen
80 gram boter
3 grote uien, in halve ringen
40 gram bloem
2 laurierblaadjes
Enkele geplette peperkorrels
2 kruidnagels
tl suiker
¾ l bouillon
3 el azijn

Snijd het vlees in grote dobbelstenen en kruid met zout en peper. Verhit de boter en fruit daarin de uien en het vlees (in delen) lichtbruin. Strooi de bloem er over, roer enkele malen goed door en laat even verder fruiten tot ook de bloem licht gekleurd is. Voeg de kruiderij, suiker, bouillon en azijn toe en laat het vlees in een goed afgesloten pan, op je allerlaagste vuur (en bij voorkeur op een sudderplaatje) in ongeveer anderhalf uur gaar stoven.
Je kunt de hachee ook uitstekend een dag van te voren maken. Op de dag zelf hoef je het dan alleen nog even op te warmen, ideaal na een lange dag werken. (Wij eten dit dan ook bijna altijd op een maandag.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten