Met pijn in mijn hart zie ik nog steeds vlierbessen aan
de bomen en de struiken hangen. Waarom laat iedereen deze pareltjes toch
hangen? Terwijl er zo’n lekkere jam mee te maken is! Waarom pluk je zelf niet
nog wat meer, zou je je af kunnen vragen. Maar de vriezer zit al tjokvol en
manlief is er na vlierbessenjam, vlierbessentaart, vlierbessencake en vlierbessencrumble
ook wel eventjes klaar mee.
Ach veel tijd om te treuren heb ik niet. Dankzij de tuin
van mijn ouders kom ik ondertussen namelijk bijna om in de appels. Na
appeltaart, appelcrumble en appelkoek heb ik nog steeds tassen met appels over.
Nu ga ik over enkele dagen op vakantie
en appels laten zich helaas niet zo goed invriezen. Hoe kan ik al die appels
nou zo gemakkelijk en snel mogelijk verwerken? Het antwoord werd
appel-kaneel-moes. Nou ben ik zelf niet zo’n groot fan van appelmoes (klein
jeugdtrauma van warme appelmoes die opspatte tot aan het plafond…), maar
eenmaal in een (gesteriliseerde) pot, kan je het gemakkelijk bewaren en zo af
en toe iemand een potje cadeau doen. En zelfs voor niet zo’n moeserig tiepje,
moet ik zeggen, deze appel-kaneel-moes is met dikke lobbige yoghurt toch
eigenlijk best wel lekker als dessert of ontbijt.
De hoeveelheid suiker is variabel, afhankelijk van de
zuur- en zoetheid van je appels en afhankelijk van hoe zoet je de moes wilt
hebben.
Appel-kaneel-moes
Ingrediënten voor circa 2 potten
1kg (friszure) appels, geschild, klokhuis verwijderd en
in stukken
100-125g suiker of rietsuiker
Sap van ½ citroen
1 flinke tl kaneel
Snufje zout
Doe alle ingrediënten in een ruime pan en breng afgedekt
aan de kook. Laat op laag vuur, onder af en toe roeren, 10-15 minuten pruttelen.
Ik houd van een wat grovere moes. Als je de moes fijner wilt zou je de appels
nog wat langer kunnen laten koken of met een pureestamper fijn kunnen stampen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten