De oven is kapot. Dit betekend maar één ding; crisis. Geen
zelfgebakken brood. Ik ben weer afhankelijk van de bakker. Iedere keer dat ik
mijn koelkast open doe, kijkt mijn zuurdesempje me hoopvol aan en zak ik verder
weg in mijn depressie. Ik kan aan niets anders denken dan ovenschotels of lasagne.
Maar de eerste zonnestralen keren terug in mijn leven, de nieuwe oven is
besteld. Nu nog eventjes geduld totdat deze wordt bezorgd. Tot die tijd troost
ik me met ovenloze receptjes, zoals deze falafel. Lekker met zelfgebakken
pitabroodjes, maar nu even die van de supermarkt.
Falafel
Ingrediënten voor 4 personen
150 g gedroogde kikkererwten
1 grote teen knoflook, gesnipperd
½ ui, fijngesneden
1 bosje koriander, steeltjes fijngesneden (blaadjes
bewaren)
Eventueel klein beetje fijngesneden peterselie
Flinke tl komijn
Flinke tl gemalen koriander
Mespunt chilipeper
tl bakpoeder
Zout
Zonnebloemolie
Wel de kikkererwten 24 uur in ruim water (of gebruik
kikkererwten uit blik). Giet de kikkererwten af en doe met de rest van de ingrediënten
in de keukenmachine en maal fijn. Is het mengsel te droog dan, dan kun je een
beetje losgeklopt ei toevoegen. Is het mengsel te droog, dan kun je een beetje
bloem toevoegen.
Vorm er balletjes van en laat 30 minuten opstijven in de
koelkast.
Verhit circa 3 cm
zonnebloemolie in een pan en bak/frituur de falafel circa 3 minuten per zijde
tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de falafel in
pitabroodjes met bijvoorbeeld rode kool, sla, komkommer, tomaat, blaadjes koriander, griekse
yoghurt of knoflooksaus, wat sambal of harissa, of als je ervan houd een beetje
tahin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten