Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

donderdag 7 februari 2013

Falafel

De oven is kapot. Dit betekend maar één ding; crisis. Geen zelfgebakken brood. Ik ben weer afhankelijk van de bakker. Iedere keer dat ik mijn koelkast open doe, kijkt mijn zuurdesempje me hoopvol aan en zak ik verder weg in mijn depressie. Ik kan aan niets anders denken dan ovenschotels of lasagne. Maar de eerste zonnestralen keren terug in mijn leven, de nieuwe oven is besteld. Nu nog eventjes geduld totdat deze wordt bezorgd. Tot die tijd troost ik me met ovenloze receptjes, zoals deze falafel. Lekker met zelfgebakken pitabroodjes, maar nu even die van de supermarkt.
 
Falafel
Ingrediënten voor 4 personen
150 g gedroogde kikkererwten
1 grote teen knoflook, gesnipperd
½ ui, fijngesneden
1 bosje koriander, steeltjes fijngesneden (blaadjes bewaren)
Eventueel klein beetje fijngesneden peterselie
Flinke tl komijn
Flinke tl gemalen koriander
Mespunt chilipeper
tl bakpoeder
Zout
Zonnebloemolie

Wel de kikkererwten 24 uur in ruim water (of gebruik kikkererwten uit blik). Giet de kikkererwten af en doe met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn. Is het mengsel te droog dan, dan kun je een beetje losgeklopt ei toevoegen. Is het mengsel te droog, dan kun je een beetje bloem toevoegen.
Vorm er balletjes van en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verhit  circa 3 cm zonnebloemolie in een pan en bak/frituur de falafel circa 3 minuten per zijde tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de falafel in pitabroodjes met bijvoorbeeld rode kool, sla, komkommer, tomaat, blaadjes koriander, griekse yoghurt of knoflooksaus, wat sambal of harissa, of als je ervan houd een beetje tahin.
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten