Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

woensdag 14 december 2011

Voor de huisbaas ;-)

Als je tijdelijk een nieuwe huisbaas hebt (bij je broer woont), moet je daar natuurlijk wel af en toe voor koken. Part of the deal. Geen probleem, maar wanneer je de rest van de avond kozijnen wilt schilderen is het wel handig als je er weinig omkijken naar hebt. Simpeler dan dit kàn niet, dus laat ik er niet meer woorden aan vuil maken dan noodzakelijk is.

Ingrediënten voor 4 personen
8 drumsticks
500g krielaardappelen in de schil, evt. grote exemplaren gehalveerd
Bol knoflook, teentjes gescheiden, in de schil, geplet
2 citroenen in partjes
2 rode uien, geschild en in parten
3 rode paprika’s, zaden verwijderd, in stukken
Handje zwarte olijven
Bosje verse rozemarijn
Flinke scheut olijfolie
Peper en zout

Warm de oven voor op 180 graden. Breng krieltjes met een bodempje water aan de kook. Kook de aardappelen 5 minuten en giet af.
Doe de drumsticks, aardappelen, uien en paprika in een kom, giet de olijfolie erover en meng zodat alles bedekt is met olie. Spreid dit uit over een met aluminiumfolie beklede bakplaat, maal er flink wat peper en zout over, verdeel de knoflook, citroen en rozemarijn tussen de rest van de ingrediënten. Schuif de bakplaat in de oven. Laat in  circa 45 minuten gaar worden. Schep halverwege een keer om. Voeg 5 minuten voor het einde de olijven toe en zet de oven de laatste 5 minuten op de grillstand.
Knijp voor het opdienen enkele teentjes knoflook uit hun jasje, knijp de citroen erboven uit, schenk er nog een scheutje lekkere olijfolie over en schep nog een laatste keer om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten