Dromen over koken enzo...

Iedereen heeft dromen. De ene droom is realistisch, de andere droom is daar verre van. Zoals de een ervan droomt om voetballer te worden, of een ander om actrice te worden, zo droom ik erover om culinair journalist te worden. Het is niet 100% onmogelijk, maar het ligt totaal niet binnen de verwachtingen. Met dromen mag dat. En zoals dat hoort bij dromen, heb ik ook een aantal helden die bij mijn droom horen. Om te beginnen, de Van Basten van de culinaire journalistiek; Onno Kleyn, de Goeroe! Op zijn culinaire schrijfkunst ben ik toch al wel enkele jaren een beetje verliefd. Een man die het begrijpt! Geen poespas, geen liflafjes of moleculair geëxperimenteer, maar degelijke goede en héérlijke gerechten. Daarnaast ben ik ook groot fan van Sylvia Witteman. Haar gerechten spreken me wat minder aan, maar de verhalen die zij schrijft des te meer. Wat een geweldige schrijfstijl, die mij keer op keer laat grinniken en lachen. En ten slotte, mijn absolute favoriet, mijn voorbeeld; Marcus Huibers. Niet alleen is deze man een culinair journalist met leuke verhalen waar ik mij helemaal mee kan identificeren, hij is ook nog hoogleraar in de psychologie! Wanneer hij in staat is om in zijn leven twee mooie werelden (de culinaire en de medische wereld) op deze manier te combineren, zou ik dat dan misschien, heel misschien, ook kunnen? Want voor iemand die droomt van een carrière als culinair journalist, loopt mijn carrièrepad toch in een iets wat andere richting. Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren en ondertussen ben ik arts. Mijn beroep als arts zou ik absoluut niet in willen wisselen. Het is een mooi beroep en het past bij mij. Maar daarnaast is koken mijn grote hobby. Een dag niet gekookt, is een dag niet geleefd. In koken vind ik ontspanning. Na een drukke dag, werkt niets zo ontspannend als hakken, snijden en bovenal roeren in een pan. Ik houd van goede producten en walg van potjes, pakjes en kant-en-klaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om na te denken over recepten die ik kan gaan maken. Ik verslind kookboeken en lees ze als een verhalenbundel. Op mijn nachtkastje ligt standaard een kookboek, waar ik voor het slapengaan altijd nog even een receptje uit lees. Ook de ochtend begin ik steevast met een recept, namelijk het recept in de krant. En naar aanleiding van bovenstaande helden, moge het duidelijk zijn welke krant ik lees. In mijn droom sta ik dan ook in dezelfde volkskeuken te koken als mijn helden. Maar ik ben nog jong en je moet ergens beginnen. Dus daarom heb ik besloten te beginnen met deze blog.

maandag 19 december 2011

Home sweet home – part 2

Wilde ik 4 maanden geleden, na 6 weken kamperen, absoluut nog niet naar huis. Werd ik zelfs al chagrijnig van de gedachte terug naar huis te moeten gaan. Nu verheugde ik me er al weken op. Na negen weken zwerven is het zover; we zijn weer thuis!
Al is het nog een puinhoop en een stofbende, zit de helft van de inboedel nog in dozen, zijn we nog lang niet klaar met schilderen, lekt de douche en hebben we plots geen elektriciteit meer in de woonkamer (elektriciteit van de keuken zit op een andere groep, waarvoor halleluja!), mij kan niets gebeuren. Ik ben weer thuis in mijn eigen keuken!!!
Vanavond heb ik met niets en niemand rekening hoeven houden en kon ik voor de boodschappen rustig rondsnuffelen in mijn favoriete winkeltje in Lombok. Dat resulteerde in de volgende (vegetarische) lasagne.

Lasagne met paddestoelen, spinazie en aspergetips
Ingredienten voor 4 personen
350g kastanje champignons in plakjes (ik had gemengde paddenstoelen waaronder verse porcini!)
2 sjalotten, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
1 bakje groene aspergetips, harde onderkant verwijderd
200g (wilde) spinazie, grof gehakt
12 verse of voorgekookte lasagnebladen
200g ricotta
Flinke snuf (versgeraspte) nootmuskaat (ik had zeker een halve)
Rasp van 1 citroen en een klein beetje sap
150g blauwe kaas (bijv. gorgonzola of danisch blue)
1 eidooier
100ml room of crème fraiche
3-4 (smaak)tomaten in blokjes
Scheutje olie om in te bakken en in te vetten
Scheutje lekkere extra vergine olijfolie

Warm de oven voor op 180 graden.
Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de aspergetips 2 minuten op vrij hoog vuur. Haal ze uit de pan en houdt apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak de paddenstoelen op vrij hoog vuur. Voeg na circa 2 minuten de sjalot en knoflook toe en zet het vuur iets lager. Voeg na enkele minuten de spinazie toe en laat de spinazie slinken. Zet het vuur uit en meng er de ricotta, nootmuskaat, citroenrasp en (beetje sap) doorheen. Breng op smaak met (flink wat) peper en zout.
Prak de blauwe kaas en meng met de eidooier en room.
Vet een ovenschaal in en doe hier de helft van het paddenstoelenmengsel en de helft van de aspergetips in. Leg hier de helft van de pastavellen op. Doe hier dan weer de rest van het paddenstoelenmengsel en aspergetips op en dek af met de rest van de pastavellen. Verdeel hier de kaassaus over. Zet de schaal ca. 25 minuten in de oven. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie, indien deze te snel bruint.
Haal de schaal uit de oven, verdeel er de verse tomaat over en drizzle er nog wat lekkere olijfolie overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten